Cara Nak Buat Kerepek Pisang Laris
Guna dalam sesudu garam untuk semangkuk tu. Kerepek pisang ni juga sesuai kalau nak buat sebagai hidangan buat tetamu.
1 sdt garam.
. Percubaan kali ini membuahkan hasil sebab kak lang berjaya buat kerepek pisang yang ranggup dan sedap macam yang dijual kat kedai. Buat bumbu garam kaldu bubuk dan air. Setelah itu rendam di pisang dengan air yang sudah dicampur air kapur sirih.
Rendamkan seberapa seketika sehingga menati untuk diparut. KEREPIK PISANG Banana Chips merupakan sejenis makanan ringan yang mudah disediakan dan mudah membelinya dimana-mana di Malaysia. Harini Dapur Ibunda akan kongsikan Resepi Kerepek Pisang yang hasilnya sangat rangup dan sudah tentu akan menjadi kegemaran ramai.
CARA PENYEDIAAN KEREPEK PISANG RANGUP. Saat memasukkan campuran air gula-garam tuang dengan cara melingkar jangan. Kupas semua kulit pisang lalu iris tipis seperti logam koin.
Selain enak dimakan langsung buah pisang juga enak diolah menjadi berbagai camilan. Siapkan Pisang tanduk yang sudah siap dibuang kulitnya. Kak Lang ni baru belajar harap maklum.
Gagal sebab kerepek yang digoreng turns lemau bila masuk dalam botol. Senang jepisang di buang kulitnya dan di rendam kedalam air yang di tambah sedikit garam. Dah nak masuk 4 series baru pandai goreng kerepek.
Masukkan pisang yang sudah diiris tipis ke dalamnya. 300 gram gula aising. Buah pisang ini kemudian akan dibawa kepusat pemprosesan membuat kerepek untuk proses membuang kulit.
Jika sudah di tiris masukkan pisang ke dalam wadah taburi dengan garam dan aduk sampai rata. Gak perlu beli kamu bisa bikin camilan satu ini di rumah dengan mudah lho. Cara mudah Kupas Kulit Pisang untuk dibuat kerepek.
Hehehe kepada yang pakar jangan ketawakan ai okeh. - 10 buah pisang ambon. Siapkan wadah bersih lalu tuang air ke dalamnya.
Gunakan pisang yang muda atau belum masak. Panaskan minyak goreng tambahkan 2 sdm margarin ke dalam minyak goreng. Kupas pisang bermula dengan memotong pangkal dan hujungnya dahulu.
Jangan terlalu banyak memasukkan pisang dalam sekali menggoreng. Terdapat banyak jenis pisang yang. Gula aising dicampur bersama dengan garam kisar dan dikacau sebati.
3 Rendam batang pisang nipah yang telah dibuang kulitnya dan bilas sehingga bersih. Setelah mengupas pisang rendam dengan air agar tidak menghitam karena teroksidasi. Pilih pisang yg cukup tua tetapi masih mentah belum masak.
- minyak goreng secukupnya. 50 gram garam kisar. Panaskan minyak dalam kuali.
Sebaiknya 2 buah pisang saja setiap menggoreng. Kupas terlebih dahulu pisang yang masih setengah matang kemudian iris tipis. Ambil lapisan yang kedua dan seterusnya.
Bawang putih secukupnya dihiris nipis-nipis. Saring minyak setiap selesai sekali menggoreng supaya minyak bersih. Berikut resep dan cara membuat keripik pisang manis yang kriuk-kriuk dan lezat.
Resep-resep ini sudah banyak dibuat oleh pengguna lainnya seperti kamu Dibuat oleh 12 orang Dibuat oleh 3 orang. Jika sudah mula mengkal kerepek akan jadi agak liat atau lemau. Pisang tanduk nak guna pisang lain pun boleh.
Seterusnya kupas kulit pisang di bawah air yang mengalir untuk memudahkan kulit. Cara membuat kerepek pisang 1. Hal ini bertujuan supaya hasil keripik pisang bisa renyah sempurna.
Minyak untuk menggoreng secukupnya. Buah Pisang Musa spp merupakan sejenis buah tropika yang sering dimakan segar atau diproses untuk menjadi pelbagai jenis kuih muih termasuk di buat menjadi kerepek pisang. Cara membuat Keripik pisang manis.
Sukatan adalah ikut kepada selera anda. Lampiran 3 PETIKAN TEKS CARA-CARA MEMBUAT KEREPEK PISANG Terlebih dahulu kita perlu memotong tandan pisang daripada pokok atau membeli pisang untuk dibuat kerepek. Sapukan minyak masak diseluruh tangan dan pisau agar getah tidak melekat pada tangan dan pisau ketika proses mengupas.
1 genggam garam kasar. 2 Buang kulit batang pisang nipah tersebut kerana ia akan memberi rasa kelat dan juga pahit. Basuh bersih peria dan toskan airnya.
Ikutkan hati sebenarnya malas nak buat kerepek disebabkan macam dah nak tumbang sebab terlalu berat kot. KEREPEK PISANG RANGUP. Lihat juga cara membuat Keripik Pisang Gurih Renyah dan masakan sehari-hari lainnya.
Salah satunya keripik pisang. Ambil penyagat sebaiknya penyagat untuk kerepek pisang dan sagat sedikit buah peria tadi sehingga nampak rongga dalamnya. Semoga perkongsian ini memberikan manfaat buat korang semua.
1 sdt kaldu bubuk. Ulang langkah ini sebanyak 2-3 kali bagi. Assalamualaikum hai semua.
Simple tapi serious sedap dan rangup. Selain lebih hemat higienitas dan kualitas rasanya bakal lebih terjaga. 1 sisir pisang tanduk lebih kurang 5-8 biji - di buang kulitnya.
Cara membuat keripik pisang dilansir dari fimela. Kami timbang dekat 15kg lebih gemuk-gemuk pisangnya. Mula-mula sekali kupas pisang dan rendamkan dengan air garam.
Resep keripik pisang renyah teruji. 1 Cari batang pisang nipah lepas itu ambil batang pisang tersebut. Kemudian hirislah pisang tu nipis2 ataupun gunakan slicer untuk memudahkan kerja anda.
Bahan Resepi Kerepek Pisang. - 1 sdt kapur sirih. Rendam selama kurang lebih dari 30 menit kemudian di tiriskan.
Kalau lihat gambar ni warnanya kuning keemasan yang tu la pisang tanduk kuning beli dekat orang dia bagi 2 jenis sekali. Masukkan kapur sirih aduk hingga tercampur rata. Keripik pisang manis renyah.
Balik-balikkan kerepek tu Sampai ianya dah kekuningan dan nampak rangup. Angkat dan toskan minyaknya pisang tanduk ni tak silap ade 2 jenis yang ni pisang tanduk putih jadi bila goreng warna nya pun puteh. Panaskan minyak dan bolehlah goreng pisang dengan api yang sederhana sehingga kekuningan.
Lepas dah kopek ready jela minyak nak bersihkan getah dari. Pisang pilihan anda sama ada NipahAbuNangka atau Tanduk. 250 ml Majerin atau secukupnya.
Sagat pisang tanduk di atas kuali bagi mengelakkan pisang itu lebam warna pucat Renjiskan air garam ikut citarasa - lebihkan jika mahu masin sedikit.
Resep Keripik Batang Pisang Layak Jual Oleh Wardat El Ouyun Cookpad
Comments
Post a Comment